0 Läs mer >>
 
Jag har läst ut Stamtavlor nu, och jag vill verkligen rekommendera den!!! 

Jag vet så mycket mer om Turkiet och stämningen i landet än vad jag gjorde innan, det känns som jag varit där och träffat massa människor. Eftersom det var ett slags reportage var miljöbeskrivningarna ofta detaljerade och målande, men samtidigt ibland mer neutrala. Personer introducerades dels genom författarens omdöme av dem, men också genom andra personers berättelser om dessa människor. Stammen som författaren tillhör har alltid varit ett nomadfolk, och därför finns inte mycket dokumenterat. Alla historier är bara tagna ur personers minne eller har gått från mun till mun i många år. Demirbag-Sten var därför ofta noga med att säga att detta är vad rykten säger och inte bekräftad fakta. Hursomhelst gillade jag verkligen beskrivningarna av allt från bergen till släktingar.  

En scen i boken som jag verkligen berördes av var en berättelse om hedersmord. I turkisk tradition är en kvinnas oskuld och kyskhet väldigt viktig och avgörande. Som i många andra kulturer gäller principen att kvinnor är skyldiga tills det är motbevisat, medan män är oskyldiga om inget annat kan bevisas. Berättelsen handlade om en ung kvinna som gift sig med en man. Mannen behövde dock göra militärtjänst under två år, och kvinnan lämnades att bo hos sin styvfamilj. Famljens överhuvud var mannens äldre bror, och han började närma sig kvinnan. Hon ville inte men han fortsatte ändå, ibland tilsammans med sin son. Kvinnans styvmor rådde henne att försiktigt hålla sig borta och inte provocera, men en dag är hon försvunnen. Styvbrodern och hans son hade dränkt kvinnan. Jag kan själv inte förstå hur de resonerade, men styvbrodern menade att det var hon som närmat sig honom och att hon då var så oren att hon behövde dödas. Det är HEMSKT hur kvinnor fortfarande blir förtryckta på det här sättet, och att just deras renhet ska betyda så mycket. De blir berövade på sin frihet och får dessutom sen skulden när mannen utnyttjat kvinnan. 

 

Jag gillade verkligen boken på grund av fokuset på kvinnoförtryck, men boken hade även viktiga budskap om migration. Den gav insyn i hur det är att migrera, integreras och sedan ändå behöva leva upp till sitt arv. Jag tycker Demirbag-Sten beskrev väldigt bra hur det är att "ha sina rötter i två kulturer, utan att vara rotad i någon av dem". Ofta i flyktingdebatten presenteras siffror och statistik, men att läsa om personliga erfarenheter ger ansikten till siffrorna. Det är lätt att glömma bort att de är människor precis som vi. Det var också väldigt givande att läsa av en Turkisk författare, det har jag akdrig gjort förut!!

Jag får se när jag bloggar nästa gång, eftersom jag inte har så mycket tid över just nu. Men ha det bra tills dess o glöm inte att badflumma !!!

<3<3<3 // kirre

STAMTAVLOR - efter

0 Läs mer >>
Dilsa Demirbag-Sten
 
tjatja bloggen !!!!! Jag har fortsatt att läsa Stamtavlor, och den blir bara bättre och bättre!!!
 
Eftersom boken är ett slags reportage är språket både personligt och mer formellt, eftersom det finns både fakta blandat med egna upplevelser. I boken finns även många berättelser och sägner med, vilket innebär att språket ibland är mer "sagolikt" och målande. Jag tycker Demirbag-Sten gör det jättebra – hon drar in läsaren i en helt främmande värld samtidigt som hon lyckas kasta smärtsamma faktan rakt i ansiktet på en. Det är en berörande historia berättat med ett berörande språk. Eftersom det är ett repotage är boken i stort sett skriven ur jag-form, men ibland skiftar berättarperspektivet till tredjeform när historier berättas. Det är många betraktelser och observationer i boken, ibland liknar det nästan porträtt av människor, och i dessa delar är inte jag:et så centralt. Jag tycker att Demirbag-Sten lyckas skapa en bra balans. 
 
Stamtavlor är som sagt en väldigt intressand och lärorik bok som behandlar teman som migration, förtryck av kvinnor och folkslag (kurderna), fattigdom, kärlek samt utan- och mellanförskap. Ett motiv tror jag kan vara att leva ett dubbelliv med olika identiteter i respektive land, samt även att tvingas överge ett uråldrigt levnadssätt och tradition pga fattigdom och förtryck. Dilsa behöver ständigt leva upp till olika förväntningar som går emot varandra, och hon ser även sin stam förfalla och glömmas bort. 
 
Nu ska jag hursomhelst fortsätta läsa, vi ses !!!!!!! 
<3<3<3 // kirre 
 

STAMTAVLOR - uppdater...

0 Läs mer >>
 
hej allihopa, KIRRE IS BACK !!!!! har verkligen saknat min blogg jättemycket!!! <3<3<3
 
Hursomhelst, jag har nu börjat läsa boken "Stamtavlor" av Dilsa Demirbag-sten. Jag valde att läsa "Stamtavlorna" eftersom texten på baksidan verkligen var intressant – det handlade om migration, att inte höra hemma någon stans, om hennes stam där starka kvinnor finns men också många problematiska traditioner. Boken utspelar sig i Turkiet och Sverige  
 
Bokens titel visar ganska tydligt att hennes stam och historia kommer vara central, och att ursprunget betyder mycket. Efter att ha läst ett par sidor framgår direkt hur viktigt det är i den kurdiska kulturen vem som en är släkt med och vilken stam en tillhör. Jag får snabbt veta att den minsta beståndsdelen i Turkiet är kärnfamiljen, och att en stor del av systemet och rättsväsendet förlitar sig på att familjen håller ihop och att alla tar ansvar för sitt släktnamn. Jag gissar att hennes arv från stammen gett både bra saker men också förväntningar hon inte vill eller kan leva upp till. 
 
På bokens framsida syns en familj – två föräldrar och ett litet barn. Författaren är vad jag vet det äldsta bland sina syskon, så barnet på bilden är antagligen hon. Omslaget skiftar från blekt gult till rött, och i bakgrunden syns handskriven text. Ord som "tomrum", "kurd" och "Stockholm" kan urskiljas. När jag läst ett tag inser jag att texten kommer i från boken. Citat från recensioner av boken pryder boken, och alla beskriver en "berörande" och "personlig" bok. 
 
Den första meningen i boken är "Nura packade hans väska". Läsaren kastas rakt in i flytt, migration och svåra avsked. Jag förstår efter ett tag att Nura är Dilsas mamma, och när de i första kapitlet lämnar Turkiet för Sverige är det skrivet ur Nuras perspektiv. Dilsa själv var bara sex år gammal. Att Dilsa valde att inleda boken med flytten visar vilket stort steg det antagligen var, och att det var början på en ny tid, ett nytt liv. 
 
Jag ser sammanfattningsvis väldigt mycket fram emot att läsa "Stamtavlor", mitt första intryck av den är väldigt positivt. Jag tror jag kommer lära mig mycket, och eftersom jag håller på med ett skolprojekt om migration och Turkiet så passar det extra bra! Uppdaterar när jag kommit en bit!!!
 
love <3<3<3 // kirre

STAMTAVLOR - innan